joi, 5 noiembrie 2015

Tranzitia de la Guvernul actual corupt la o Platforma de Guvernare Sociala Online

Pasi pentru eliminarea coruptiei din guvernul actual si implicarea colectiva a cetatenilor in sistemul de guvernamant prin intermediul unei Platforme de Guvernare Sociala Online:

Exista cel putin doua scenarii, unul rapid daca protestatarii se pun de acord, sau unul mai lung in care obtinem acest lucru folosind cadrul legislativ curent.

Scenariul Scurt:

1. Protestatarii se pun de acord sa ceara colectivizarea tehnologizata a procesului legislativ. Putem scanda PeGeSeO (Platforma de Guvernare Sociala Online).

2. Iohanis este de acord sa promulge o lege in acesta directie si suntem chemati sa scriem proiectul legislativ care sa suporte acest lucru. Procesul scrierii acestui proiect de lege va decurge colaborativ, prin platforme online, precum Wikipedia, cu implicarea oricarui cetatean ca toti sa fim de acord.

3. Odata ce legea este promulgata vom crea un grup de specialisti pentru impelementara platformei a carei arhitecturi este deja creata de mine in cadrul programului de doctorat (UPB).

Scenariul Lung:

1. Avem nevoie de 25.000 de semnaturi din cel putin 10 judete din tara pentru a ne crea propriul partid si avea acces in Guvern si Parlament, ne trebuie doar o singura persoana acolo pentru ca scopul partidului va fi doar implementarea Platformei de Guvernare Sociala Online nu obinerea puterii politice.

2. Putem sa ne organizam prin intermediul paginii de Facebook in grupuri ce vom actiona in diverse regiuni a tarii.

3. Fiecare membru al paginii se poate oferi in ce regiune sa actioneze si va trebui sa stranga aproximativ 2.500 de semnaturi pe care le va trimite la Bucuresti ca sa putem inscrie partidul.

4. Odata ce vom infiinta partidul vom crea o pagina de Wikipedia in care in mod colectiv ne vom pune de acord asupra proiectului de lege prin care Platforma de Guvernare Sociala va fi introdusa.

5. Odata ce legea este promulgata vom crea un grup de specialisti (programatori + consilieri din diverse domenii) pentru impelementara platformei a carei arhitecturi este deja creata de mine in cadrul programului de doctorat (Automatica si Calculatoare UPB).

Grupul de specialisti format vor decide bugetul necesar precum si timpul de implementare a versiunii Beta. Eu ca arhitect al Platformei de Guvernare Sociala Online estimez aproximativ 5-6 luni pentru versiunea Beta. Arhitectura Platformei de Guvernare Sociala Online fiind deja creata de mine in cadrul programului de doctorat.

Indiferent de calea pe care o vom urma proiectul de lege creat si promulgat va introduce urmatoarele:

  • Introducerea unei platforme de Guvernare Sociala Online prin intermediul careia cetatenii pot vota online in mod direct oamenii din Guvern (ministri si secretari de stat) si Parlament (deputati si senatori) pe baza voturilor de incredere. Efectele voturilor de incredere vor fi imediate, cand ti-ai pierdut increderea sau esti depasit de alta pesoana care candideaza pe acelasi domeniu ti-ai pierdut locul. 
  • Toate locurile din Guvern si Parlament vor deveni specializate pentru fiecare domeniu de activitate, economie(economisti), agricultura(agricultori), industrie(ingineri), tehnologie(ingineri programatori), a educatie(profesori), infrastructura(arhitecti si ingineri in constructii) astfel Guvernul si Parlamentul va deveni unul tehnocrat.
  • Interfata grafica cu utilizatorul (GUI) ce prezinta locurile din Guvern si Parlament va fi similara cu cea alegerii locurilor la Cinema, in care se specifica calificarile necesare pentru fiecare domeniu si numele persoanelor ce le ocupa in prezent precum si candidatii care nu intrunesc numarul necesar de voturi de incredere. In functie de aportul fiecaruia vor creste sau vor scade in incredere. Oamenii iti pot oferi voturi de incredere in functie de activitatea si implicarea ta chiar daca nu esti in Guvern sau Parlament. 
  • Obligativitatea Parlamentarilor si Guvernantilor de a da curs tuturor proiectele de lege initiate si votate de catre cetateni prin platforma de Guvernare Sociala Online, ei sunt acolo pentru cetateni nu cetatenii sunt pentru ei. Pragul necesar de voturi pentru ca o initiativa legislativa sa fie transmisa catre parlament va fi aleasa tot de populatie prin intermediul Platformei de Guvernare Sociala Online, putem incepe tot cu 10.000 de voturi.
  • Putem creste sau scade numarul de locuri in Guvern si Parlament in functie de nevoi tot prin votul cetatenilor in Platforma de Guvernare Sociala Online
  • Fiecare cetatean va avea acces la propriul cont de unde poate introduce idei sau probleme ce vor fi escaladate catre Parlament in cazul in care primesc numarul de voturi necesare
  • Administrarea proiectelor publice precum si a institutilor publice se va face tot prin intermediul aplicatiei. Angajatii tuturor institutilor publice vor fi afisati in platforma ca angajati de stat, astfel fiecare cetatean ce lucreaza in domeniul public poate primi voturi de incredere putand ajunge la conducere sau poate primi reclamatii prin intermediul Platformei de Guvernare Sociala Online.
  • Bugetul national precum si bugetele alocate fiecarei institutii in parte vor fi decise prin vot direct a cetatenilor. Vom avea suma totala disponibila ce poate fi cheltuita (aceasta suma va fi calculata pe baza legilor actuale urmand ca ea sa varieze in functie de modificarile legislative) si prin voturile directe a cetatenilor aceasta suma va fi distribuita fiecarei institutii in parte. Propunerile bugetare vor fi facute tot de Guvern si Parlament, dar aprobarea bugetului va fi facuta prin vot general. Redistribuirea Bugetului poate fi efectuata odata la cateva luni prin intermediul Platformei de Guvernare Sociala Online.
  • Partidele Politice vor migra catre Platforma de Guvernare Sociala Online, astfel ne mai avand nevoie de sedii fizice, si cetatenii se pot grupa direct prin intermediul platformei in grupuri de interese in functie de domeniul de activitate. Desi in cadrul Platformei de Guvernare Sociala Online fiecare cetatean ar deveni propriul partid politic, fiecare avand raspunderea sa isi reprezinte in primul rand propriul interes prin ideile si proiectele propuse precum si voturile acordate.

Va rog semnati petitia pentru finantarea Platformei de Guvernare Sociala Online:
http://www.petitieonline.com/platforma_de_guvernare_online_in_locul_sistemului_actual_corupt
Pagina de facebook a proiectului:
https://www.facebook.com/partidulvoceapoporului/
ONG Vocea Poporului:
https://www.facebook.com/VoceaPoporului

Website oficial (in lucru):
http://voceapoporului.ro

Despre mine: 
  • Am urmat profilul mate-info la Colegiul National Unirea din Focsani, apoi Facultatea de Automatica si Calculatoare UPB, urmat de Master in Arhitecturi Avansate de Calculatoare, si in prezent sunt student Doctorand in anul II, lucrand la teza numita Platforma de Guvernare Sociala Online. 
  • M-am saturat sa astept dupa altii schimbarea si sunt sigur ca sunt multi in situatia mea, acum este momentul sa facem ceva. 
  • FacebookLinkedin




7 comentarii:

  1. "fiecare cetatean va avea acces la propriul cont de unde poate introduce idei sau probleme"... cu asta m-ai dat gata! E ca atunci cand postez ceva ce nu-ti convine pe blogul tau si in cel mai fericit caz, ma tratezi cu indiferenta! Si inca ceva, cum realizezi obligativitatea votului? Te poti trezi ca la promulgarea unei legi sa vina din teritoriu 200-300 de voturi! Ideea nu e rea in ansamblul ei, dar nu e aplicabila acestui popor, nu suntem nici Suedia, nici alta tara cu adevarat democratica... imi pare rau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideile fiecaruia vor fi escaladate in functie de popularitatea acestora, cu cat au un impact mai mare asupra celorlalti cu atat vor fi sustinute de mai multi. Numarul necesar de voturi pentru a promulga o lege, sau a initia un proiect de interes public, va fi in functie de numarul grupului de oameni carora i se adreseaza. Daca un grup de cetateni dintr-un sat de 1000 locuitori cer crearea unei piete, nu vom cere 10.000 de voturi pentru a aproba proiectul, ci 20-30% din numarul populatiei cu drept de vot. Avand in vedere ca totul va fi transparent, se pot aduce oricand reclamatii sau sesizari in legatura cu orice initiativa prost gandita.

      Democratia adevarata nu poate exista fara o astfel de platforma, ce s-a facut in trecut a fost doar o joaca de-a democratia, in realitate grupurile de interes corupte au condus mereu si partidele si guvernele si institutiile de stat.

      Ștergere
    2. In conditiile in care fiecare cetatean are dreptul sa voteze si cel mai important metoda de a vota la indemana in permanenta se poate aplica.Nu cred ca un om care are orice are nevoie fara a da altceva in afara de timpul lui ,pe meseria pe care o cunoaste si o face din placere ,nu ar vota pentru o lege buna in domeniul lui sau impotriva unei legi care face rau domeniului in care activeaza.Mai mult nu cred ca on om rational isi va vota fara a cunoaste legea pe care o voteaza .Facand statisticile este simplu de inteles ca poate fi implementat sistemul.Pace si fericire

      Ștergere
  2. Imi plac propunerile tale dar ele au o mica hiba: nu pot fi impuse.
    Problema este ca romanii nu pot coopera regulat pentru controlarea guvernului, deoarece societatea romaneasca este integrata vertical:
    http://teoria001.blogspot.ro/2007/02/economie-aplicat-pentru-tineri.html
    http://mail001.blogspot.ro/2011/03/open-society.html
    As propune pentru inceput sa obligam primariile, sub pedeapsa cu inchisoarea, sa isi publice cheltuielile inainte sa le faca, astfel incit sa putem reactiona la timp daca nu ne place ceva. Pedeapsa cu inchisoarea mi se pare normala, pentru ca daca nu le publica este furt calificat din banul public.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avantajele ar fi:
      1. cetatenii ar putea fi motivati sa vada daca scolile vor fi incalzite, daca vor avea caldura in blocuri si la ce pret, cit costa lucrarile, ce firma samd.
      2. cred ca o lege de acest fel ar putea fi acceptabila pentru mafia centrala, cel putin la inceput ... :)
      3. cine controleaza banii controleaza oamenii, interesele, si in timp asta va eroda si puterea abuziva de la centru.
      4. daca putem ataca coruptia locala s-ar putea sa avem un reviriment economic - micile afaceri, transportul normal samd. oamenii ar deveni motivati si independenti.

      Ștergere
    2. Imi cer scuze daca gresesc dar cred ca se pleaca de la premiza ca acest sistem este deja facut.O fabrica din China poate produce 20 de milioane de tablete intr-o luna.Asta neluand in calcul faptul ca Romania este o tara in care toata lumea are mobil si o aplicatie poate fi facut relativ repede daca exista sitemul conceput. Nici nu cred ca ar costa extrordinar de multa valuta exterioara.Cum raspundeti?

      Ștergere
  3. Aplicatia este in curs de dezvoltare, momentan inca lucrez la componente din back-end. Platforma o sa fie pusa online pe www.nationlinked.ro , momentan acolo apare doar landing page-ul si o mica descriere.
    Cred ca pretul achizitiei de Tablete pentru aplicatie poate fi recuperat in primele 3 luni de folosire prin simpla eliminare a coruptiei.
    Daca s-ar investi si in dezvoltarea aplicatiei, adica inca 2-3 programatori sa ma ajute, as termina si aplicatia in decurs de 2-3 luni.

    RăspundețiȘtergere